Az elmúlt napokban sokat birkóztunk az influenzával, így a figyelmem, akaratlanul is erre a témára koncentrálódott. Valahogy érzékenyebb lettem a járvánnyal kapcsolatos hírekre és arra, amit mások mondtak a saját taktikájukról, hogy miként küzdenek meg a betegségükkel. Nem fogom a sokmilliomodik tippgyűjteményt előállítani, hanem inkább pár hasznos és érdekes észrevételt szeretnék megfogalmazni.

Megelőzési praktikák

inf.jpgTömegközlekedésen utazva, emberek között élve a mindennapokat, nem garantálható, hogy egy intenzív járványt meg lehet úszni. Létezik azonban két olyan veszélyforrás, amire szerintem érdemes figyelni.

Az egyik veszélyforrás a kevés napfény és e miatt a D3-vitamin hiánya a szervezetben. Már több évtizede él egy feltételezés, miszerint az influenza szezonalitása, összefüggésben van a D3-vitamin hiányával, hiszen akkor van járvány, amikor kevesebbet süt a nap. Egy 2006-ban közölt tanulmány is e mellett érvelt. Tehát a D3-vitaminnak komoly szerepe lehet a megelőzésben, amennyiben még nem kaptuk el.

A másik veszélyforrás a kezünk. Sok olyan tárgyhoz érhetünk hozzá, ami fertőzött. Van olyan tanulmány, amelyik például a bankjegyeket is veszélyesnek mutatta ki. Ebben a jó hír az, hogy az utazás közbeni kesztyűhasználat és a gyakori kézmosás képes gátat vetni a fertőzésnek. Ezt érdemes kiegészíteni a tiszta kézzel végzett arcmosással is.

Hogyan segíthetünk az immunrendszerünknek?

Az ember immunrendszere szerencsére olyan, hogy általános esetben képes megküzdeni az influenzával. Amit megtehetünk, abban már vannak viták, ezért receptek helyett, inkább négy olyan dolgot ajánlanék, amire nagyon érdemes figyelni.

1. Az emberek sokszor először az interneten keresnek tanácsokat. Ennek azonban a betegségek területén nagyon komoly veszélye van. Minden embernek az állapota egyedi és ezért ami az egyik embernek hasznos tipp, nem feltétlenül hasznosítható mindenki más számára! Egy példa erre, hogy sokan ajánlgatnak a tünetek csillapítására aszpirint, de ez egy gyermek számára egy életveszélyes javaslat lehet! Ezért én az óvatosságot érzem fontosnak. Csak olyan eljárást alkalmazzunk, aminek veszélytelenségéről meggyőződtünk!

2. Mindennek van mértéke, amit nem szabad túllépni. Például a hurutos köhögésre és a lázra sokan ajánlanak hársfavirágzatból készített teát. Én is szoktam alkalmazni, tapasztalom is az előnyeit. Azt viszont kevés helyen írják csak le, hogy mind a napi mennyiséget, mind a folyamatos használatot érdemes korlátozni (napi mennyiség 1-2 pohár, illetve 7 napnál tovább nem ajánlott fogyasztani, mert mind a szervezet hőháztartására, mind a szívre előnytelenül fog hatni).

3. Vannak olyanok, akik a betegségben a mézre esküsznek, mert a méz nyugtatja a torkot, így csökkentve a kellemetlen irritációt. Sokszor viszont azt láttam, hogy a mézet a forró teához használták fel. A mézben lévő antioxidánsok a meleg hatására (40 foknál) elbomlanak, így ennek sok értelme nincs. Inkább érdemes egy kanálba mézet rakni és azt lenyelni, mintsem a forró teába rakni és lemondani az egyik nagyon jótékony hatásáról.

4. Egyetlen olyan megfigyelésem van, ami mellett ki merek állni. Ez nem más, mint az elegendő hosszúságú alvás. Családon belül  állandóan azt tapasztalom, hogy az, aki eleget alszik, látványosan hamarabb gyógyul ahhoz képest, mint aki kevesebbet.

Hogyan készülhetünk máskor előre?

Az influenzának van egy érdekes előrejelzése. Ez nem más, mint a a Google egyik speciális szolgáltatása (http://www.google.org/flutrends/hu/#HU). Látszólag csak egy érdekes ötlet, de sok jel utal arra, hogy nem lehet ilyen egyszerűen átlépni rajta. Gondoljuk csak végig!

Az Epidemiológiai Központ az orvosokból alkotott figyelőszolgálat által begyűjtött minták elemzése után ad ki egy nagyon részletes tájékoztatót, amiből arról értesülhetek, hogy a járvány itt van. Ezzel szemben, a Google azt mutatja, hogy hányan keresnek rá az országban az influenzával kapcsolatos kifejezésekre.

Ezt úgy fogom fel, hogy az emberek előbb fordulnak a Google-keresőjéhez, mint a figyelőszolgálatban lévő orvosokhoz, tehát arra vonatkozóan kapok jelzést, hogy mennyien kezdenek el éppen küzdeni a betegséggel. Azt, hogy ez mennyire megbízható, éppen a tavalyi adatok bizonyítják. Most is ellenőrizhető, hogy a tavalyi, „elkésett” járványt a Google tényleg érzékelte és megbízhatóan jelezte.

Éppen ezért bárkinek ajánlom, hogy az influenzával kapcsolatos felkészülést és elkerülési technikákat hangolja össze a Google előrejelzésével. Ahogy elkezdenek a narancssárgába forduló kockák megjelenni, már vigyázni érdemes. Eddig minden évben működött.

NeumannGy


A bejegyzés trackback címe:

https://naturbiobolt.blog.hu/api/trackback/id/tr47145679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halász Kinga 2015.02.06. 15:32:06

Három kiegészítésem lenne.

Az egyik az aszpirin. Semmiképpen nem szedheti influenza alatt egy gyerek, de egy tizenéves sem. Halálos következményei is lehetnek.

A másik: a lázcsillapítás. Az alacsony lázat nem kell csillapítani, mert azzal a szervezet a vírus terjedését akadályozza meg. Az tényleg változó, hogy milyen életkorban hol kell elkezdeni a lázcsillapítást, de abban konszenzus van, hogy a 37 fokos hőemelkedést biztosan nem kell csökkenteni.

Végül az internetes tanácsok. Iszonyú nagy zagyvaságokat is képesek leírni. Vigyázni kell, hogy kinek a szavára adunk. Utalnék a hársfateára. Mindenki ajánlgatja, de a korlátairól kevesen írnak. Örülök, hogy itt megjelent a figyelmeztetés.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.02.06. 20:38:32

Nekem bevált a napi 1 D3-vitamin (2000NE) és az 500 mg-os retard C-vitamin egyidejű szedése, plusz az elegendő alvás, legalábbis a férjem influenzás lett, én meg nem.
süti beállítások módosítása