Azt mindenki tudja, hogy a C-vitaminra a szervezetnek szüksége van. Nagyjából ez az egyetlen állítás, ami nem vitatott a C-vitaminnal kapcsolatban. E miatt döntöttem úgy, hogy néhány C-vitaminos kérdést alaposabban megvizsgálok. Az első ilyen kérdés: kell-e pótolni vagy elég az a mennyiség, amit az étkezés során elfogyasztunk?

peppersfresh.jpgNagyjából ez az a pont, ahol minden tisztességes válaszra váró ember azonnal egy bizonytalan tényezőbe botlik bele. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013-ban kiadott egy állásfoglalást (http://www.oeti.hu/download/cvitamin.pdf) arról, hogy mennyi a napi ajánlott C-vitamin bevitel. Az állásfoglalásukban kifejtik, hogy általánosan 90 mg/nap értéket ajánlanak egy felnőtt számára, de a kor, nem és az életmód alapján ez az érték nagyobb is lehet. Ezt úgy is lehet fogalmazni, hogy nincs szabványos érték, mert egyetlen személy esetében is változó értékekről lehet szó, a pillanatnyi életmód és egészségi állapot függvényében.

Az állásfoglalásuk szerint a napi ajánlott mennyiséget minimális zöldség- és gyümölcsfogyasztás is képes fedezni. Például azt írják, hogy 1 darab zöldpaprika már önmagában több C-vitamint tartalmaz 90 mg-nál. Ezen a ponton ütköztem egy újabb problémába. Vajon az általam elérhető zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák-e a különböző táblázatokban felsorolt mennyiségeket? Nem vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy saját kertből szedhessem le a zöldségeket és a gyümölcsöket, csupán a piacról és a boltból tudom beszerezni. Azt hiszem, hogy ezekkel kapcsolatban csak abban lehetek biztos, hogy semmi esetre sem frissen szedettek, hiszen a legjobb esetben is 2-3 hét telik el, amíg az asztalomhoz érnek.

Ezért is örültem annak, hogy a Magyar Táplálkozástudományi Társaság (http://mttt.hu) honlapján olyan tanulmányokat lehet elérni, melyek a bolti körülmények közt kapható zöldségekkel kapcsolatban készült kutatásokat ismertetik.

A paprikánál maradtam, mert a paprika C-vitamintartalmához nem fér kétség. Talán mindenki tudja, hogy amikor az 1930-as években nagyon keveset tudtak előállítani a C-vitaminból, akkor Szent-Györgyi Albert a paprikából az addigi néhány gramm helyett kilónyi mennyiségeket vont ki.

A paprika vonatkozásában az egyik tény az, hogy fajtától és termesztési módtól függően változik a C-vitamin mennyisége, és ennek változása nem független a tárolás módjától. A vizsgálat során, a frissen szedett paprikában található C-vitamin mennyisége 100 és 300 mg közötti tartományban változott (a megadott értékek 100 g-ra vonatkoznak). A nemzetközi tudományos szakirodalomban hasonló értékekről számolnak be, de a mért értékek valamivel alacsonyabbak, a 40 és 200 mg közötti intervallumban helyezkednek el.

A magyarországi körülményekről azt írták, hogy a szedés után 1-2 hétig hideg tárolókban tartják, majd amíg eljut a vevőig, addig a szállítás és a bolti tárolás során szinte biztosan szobahőmérsékleten tárolják néhány napot. Vajon mennyi C-vitamin marad így a paprikában?

A vizsgálat azt állapította meg, hogy a tartalmazott mennyiség a szedéskori érettség és a tárolási hőmérséklet függvénye. A gyengén érett paprikák 100 grammjában 20 mg C-vitamin volt kimutatható. Az érettebb és a szobahőmérsékleten tárolt paprika esetében ez az érték akár 160 mg is lehetett. A rossz hír azonban az, hogy a szedés utáni második hét végére a paprikában elinduló lebontási folyamatok miatt a C-vitamin mennyisége csökkenésnek indult. Ez alól csak a zölden eltárolt kápia kivétel.

A kutatás során megvizsgálták azt is, hogy a 3 hetes szedésű paprikában – tehát amit a boltban vagy a piacon megveszek – mennyi C-vitamin maradt. A csomagolás nélküli „TV paprika” (vagyis a sárga színű) 100 grammja, valamivel több, mint 40 mg C-vitamint tartalmaz. Nagyjából ugyanezzel az értékkel lehet számolni akkor is, ha különböző celofános csomagolásban kerül a boltokba. A pritamin és a kaliforniai paprikákra is igaz ez a megállapítás, de az értékek inkább az 50 mg-hoz voltak közelebb (a piros kaliforniai kivétel, ott szintén 40 mg körüli értékkel lehet számolni).

Ha valakinek van elképzelése arról, hogy éppen mennyi a C-vitamin iránti szükséglete, akkor ezek alapján fel tudja mérni, hogy milyen dózisú kiegészítésre van szüksége az általa elfogyasztott paprikamennyiség ismeretében.

NeumannGy


A bejegyzés trackback címe:

https://naturbiobolt.blog.hu/api/trackback/id/tr457048647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2015.01.28. 20:29:44

aszkorbinsavat kilós kiszerelésben kell venni borászati szakboltban oszt bedobni egy késhegynyit naponta

Halász Kinga 2015.02.01. 19:02:31

@eßemfaßom meg áll: Azért az nem mindenkinek mindegy, hogy a szükséges vitaminokat, tápanyagokat, ásványi anyagokat és mit tudom még mi mindent természetes formában vagy egyesével, külön-külön juttatja a szervezetébe. A dózis sem lényegtelen, különös tekintettel a szervezetből való gyors kiürülésre.
Én annak a híve vagyok, hogy amennyit csak lehet, olyan formában vigyek be, amint azt a természet adja. Ha pótolni kell, akkor csak annyit, amennyit kell.
süti beállítások módosítása