A hasat az emberi test központjának tartották mindig is, az éltető energia és a lélekláng helyének. A hasi agy a második legnagyobb ideghálózat, amely autonóm módon dolgozik, hiszen sokkal több jelet küldd a koponya-agynak, mint amennyit onnan fogad. Meghatározó szerepe van mindennapi érzelmeink, hangulatunk alakulásában, működési zavara pedig sok betegség kialakulását befolyásolhatja. Külön tudományág, a neuro-gasztroenterológia foglalkozik a hasi aggyal, vagyis a gyomor-bél rendszer és az idegrendszer összefüggésével.

Pszichoaktív anyagok forrása (szerotonin, dopanin és az opiátok), amelyek a kedélyállapottal állnak kapcsolatban. A feji agyra ható gyógyszerek a hasi agy működését is megváltoztatják és az is elképzelhető, hogy az antidepresszánsok valójában a bélben fejtik ki hatásukat. A hasi agy benzodiazepint is termel, amely gyógyszerként előállítva sok nyugtatószer hatóanyaga.

Hasi agyunk válaszol a stresszre, adatokat tárol, emlékszik, irányítja viselkedésünket, tanul és bármilyen feszültségre, ami a fejünkben keletkezik, azonnal válaszol hormonok sokaságát juttatva szervezetünkbe. A feji agy és a hasi agy közötti összeköttetést 90%-ban olyan idegrostok alkotják, amelyek a hasból visznek információt a fejbe.

Gershon professzor, The second brain (A második agy) című könyvében írja: „A két agynak együtt kell működnie. Ha nem teszik, a gyomorban eluralkodik a káosz, a fejben a pánik.”

E tudomány és a kutatások még gyerekcipőben járnak, de egyet biztosan tudhatunk. Ha figyelünk szervezetünkre, mi is megtapasztalhatjuk, érezhetjük a fenti feltevéseket..

Amennyiben szeretnétek elolvasni Gershon professzor tanulmányát a témával kapcsolatban, belinkeljük nektek The second brain című könyvének online elérhetőségét.

http://www.harpercollins.com/browseinside/index.aspx?isbn13=9780060930721

Naturbiobolt Webáruház


A bejegyzés trackback címe:

https://naturbiobolt.blog.hu/api/trackback/id/tr376529749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása