Egészségessé vagy beteggé tesz a narancs?
Címkék: gyümölcs egészség bio vitamin természetes narancs vegyszer multivitamin C-vitamin bionarancs
2015.02.19. 23:28
Régóta érdekel, hogy mekkora annak a narancsnak a vitamintartalma, amit Magyarországon megveszek a boltban. Egy most készült részletes vizsgálat megválaszolja ezt a kérdést, de ennél többet is elmond arról, hogy mennyire egészséges a boltban megvásárolható narancs.
C-vitamin tartalom
Sokan azért vesznek a téli időszakban narancsot, mert C-vitaminhoz és egészséges ételhez szeretnének hozzájutni. Az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) kiadott egy állásfoglalást (http://www.oeti.hu/download/cvitamin.pdf) mely szerint 150 g narancsban 75 mg C-vitamin található (1 db közepes narancs körülbelül 150 g), ami felülmúlja a paprikáét. Ismerve a narancs szállításának a körülményeit, bennem mindig is voltak kételyek, hogy ez vajon igaz vagy sem.
A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) ez év február 12.-én adta ki a tájékoztatóját a boltok által kínált narancsok jellemzőiről. Ebben 11 különböző narancsot vizsgáltak meg. Az adatokat 100 g narancsra vonatkozóan közölték. A vizsgálat a C-vitamint illetően, nagyjából teljesítette az OÉTI állásfoglalásában szereplő értéket. Az alacsony értékek jellemzően a 40-50 mg tartományba estek, néhány magasabb érték az 55-60 mg-ot is elérte.
Ez első ránézésre azt jelentheti, hogy érdemes narancsot fogyasztani, mert ha a nap során egyenletesen elosztva fogyasztja valaki, akkor akár százas mg nagyságrendű természetes C-vitaminhoz juthat. Az egyenletesség azért fontos, mert a szervezetből hamar távozik az éppen felesleges C-vitamin. Azonban a közölt eredmények nem csak a vitamintartalmat közlik, hanem a növényvédő vegyszerek mennyiségét is.
Vegyszer a gyümölcsön
A narancshéjon és a gyümölcshúsban növényvédő vegyszerekből származó maradékokat találtak. Tizenegy bolti narancsból hétnél kimutatták a bifenilol (http://www.chemspider.com/Chemical-Structure.13839012.html) és a klórpirifosz (http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/1754) maradványait, melyek egy bizonyos mennyiségen felül komolyan veszélyeztetik az egészséget.
A bifenilol gombásodást gátló szer, amit a narancs felületére szórnak. A klórpirifoszt pedig a rovarok ellen használják. A héjon és a narancshúsban talált vegyszerek mennyisége nem haladta meg a megengedett értékeket, de indokolt óvatosnak lenni. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a narancs külsejét hazavitelkor meg kell mosni és a szállításra használt zacskót ki kell dobni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a narancs héjáról mi magunk fogjuk a kezünk által a szervezetünkbe juttatni ezeket a veszélyes vegyszereket! Egy-egy gyümölcsben az említett vegyszerek ugyan csak kis mértékben vannak jelen, de a szervezetünkben ezek felhalmozódhatnak.
Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a 1 kg narancshúsban 0,037 mg maradványt találtak a bifenilolból. Egy 40 kg testsúllyal rendelkező ember 4-5 mg-ot fogyaszthat el belőle nagyobb kockázatok nélkül. A klórpirifoszból a megengedett mérték – testsúlytól függetlenül – 0,3 mg 1 kg gyümölcsben.
Mint ahogy említettem a szervezetben felhalmozódhatnak ezek a gyümölcsön lévő vegyszerek, melyek a gyermekekre veszélyesek. Erről bővebben itt lehet olvasni: http://www.origo.hu/egeszseg/20120509-klorpirifosz-novenyvedoszer-megvaltoztatja-a-gyerekek-agyat.html
A fenti linken a NÉBIH vezetője még azt nyilatkozta, hogy Magyarországon az említett vegyszerek nem jutnak el a fogyasztóig. A most végzett magyarországi vizsgálat mégis megmutatta, hogy sajnos találkozhatunk velük. A részletes eredmény az alábbi oldal alján tölthető le: http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/ujabb-nebih-termekteszt-megnyugtato-eredmenyek-narancs-fronton
A szóban forgó tájékoztató érthetően és tömören az alábbi helyeken érhető el: http://szupermenta.blog.hu/2015/02/12/ujabb_nebih_termekteszt_megnyugtato_eredmenyek_narancs_fronton
A helyzetre megoldás lehet – a narancsok megmosásán kívül – a bionarancs vásárlása, mert ahogyan azt a NÉBIH tesztje kimutatta, a hipermarketekben vásárolható bionarancsok is teljesen vegyszermentesek maradtak.
Végül az sem elhanyagolandó lehetőség, hogy a bármilyen okból tervezett vitaminkúrát érdemes vitaminkészítményekkel megoldani. A bio minősítésű narancsnál lényegesebben kedvezőbb az ára a vitaminoknak, a „hagyományos” narancsok kockázata nélkül.
NeumannGy
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2015.02.21. 08:22:57
tehat a hejan van a bakterium, a korokozo, nem szabad megenni,
eßemfaßom meg áll 2015.02.21. 11:35:35
tehát 108-135KG narancsnál többet elfogyasztani egy 40kilós személynek kockázatot jelent.
Nem hinném, hogy létezik Magyarországon olyan aki ennyi narancsot eszik
beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.21. 11:35:43
Hámozás közben elég könnyen meg lehet oldani, hogy ne taperold össze a piszkos kezeddel a meghámozott részeket.
xunilo 2015.02.21. 11:35:55
Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a 1 kg narancshúsban 0,037 mg maradványt találtak a bifenilolból. Egy 40 kg testsúllyal rendelkező ember 4-5 mg-ot fogyaszthat el belőle nagyobb kockázatok nélkül. "
Szoval akkor azert kb 135 kg narancsot megehetunk...
Ezert meg nem fogok 8* annyiert "bio" narancsot venni.
Az megvan, h ez a bio dolog leginkabb atveres?
Rafogjak sokmindenre, h bio, es maris sokszoros aron veszik az erre fogekonyak.
Arrol meg az eg egy adta fo vilagon semmit nem tudnak, h az adott termek hol, hogyan keszult, termett.
xunilo 2015.02.21. 11:36:03
Senki nem volt, aki megmondta volna, h vazz, ne edd meg a narancs hejat?
Haloperidol 2015.02.21. 11:36:12
csillaberk 2015.02.21. 11:36:14
NeumannGy 2015.02.21. 11:43:19
A felvetésed, hogy ér-e valamit, teljesen jogos, mivel léteznek engedmények. Most például ez a teszt is igazolta, hogy a bionarancsnak sem a húsában, sem a héjában nem volt semmilyen növényvédő vegyszer, még 1/100-ad mg-nyi sem.
Ezt azt mutatja számomra, hogy a bio minősítésnek van értelme és haszna.
Az egy másik kérdés, hogy ér-e ennyit a bionarancs. Van olyan, akinek igen és sajnos van sok olyan, akinek megérné, ha lenne miből kifizetni.
NeumannGy 2015.02.21. 11:44:23
naturbiobolt.blog.hu/2015/01/14/bio_oko_es_azon_is_tul
eßemfaßom meg áll 2015.02.21. 11:45:04
nyers gyümölcsöt mosatlanul
sosem eszik hanem fogja
vízcsap alatt jól megmossa"
- Makk Marci -
NeumannGy 2015.02.21. 11:46:54
NeumannGy 2015.02.21. 11:54:18
Abban igazad van, hogy a héjon lévő anyagok akaratlan elfogyasztását több módon meg lehet akadályozni, nem a vízcsap alatti megmosás az egyedüli megoldás.
Arra szerintem érdemes figyelni, hogy mivel érintkezik a héj.
Volt olyan narancs, aminek a héján pont annyi növényvédőt mutattak ki, amely éppen a megengedett határon volt. Ha ezt valaki tudja és a héjat érintő kezével képes nem érinteni a már letisztított narancsot(nem tudom elképzelni, de mondjuk meg lehet tenni), akkor az is rendben van.
NeumannGy 2015.02.21. 11:57:27
Tehát az kérdéses, hogy mennyi ideig raktározódik az emberi szervezetben és más ételekkel mennyi bevitel történik. Nem a narancs az egyetlen forrás.
gombakomba 2015.02.21. 12:04:53
gombakomba 2015.02.21. 12:07:12
eßemfaßom meg áll 2015.02.21. 12:37:50
the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.21. 12:50:24
"Végül az sem elhanyagolandó lehetőség, hogy a bármilyen okból tervezett vitaminkúrát érdemes vitaminkészítményekkel megoldani. A bio minősítésű narancsnál lényegesebben kedvezőbb az ára a vitaminoknak, a „hagyományos” narancsok kockázata nélkül."
Ez meg itt a reklám volt tehettél volna hozzá linket is.