aloe-vera-levél.jpg

 

Az Aloe Veráról már minden bizonnyal mindenki hallott, de csak kevesen vannak tisztában vele, hogy valójában milyen sokoldalú is ez a növény.

Az Aloe Vera, vagy más néven a Sivatagi Liliom őshazája Kelet- és Dél-Afrika. Ma már egyre elterjedtebb, így a több mint 250 faja megtalálható a Földközi- tenger vidékén, az Amerikai kontinensen, Ázsiában, Ausztráliában és a Kanári-szigeteken.

Különböző módokban és felhasználási formában már több mint 6000 éve használják gyógyítási és a szépségápolási célokra. Az idők során alkalmazták már sebgyógyításra is, ezen kívül megjelent a hagyományos kínai orvoslásban és az indiai gyógyítók is ismerték.

Manapság nagy mennyiségben termesztik Ausztráliában, Kubában, Venezuelában, Haitin, Mexikóban és az Egyesült Államokban (leginkább Texasban, Kaliforniában és Floridában). A növényből előállított termékeket a világ minden pontján árulják már.

A mai kor gyártástechnológiájának köszönhetően az Aloe vera hashajtó hatóanyagait is izolálni lehet, így nem kell tartani a belsőleges használat okozta mellékhatásoktól.  Az Aloe vera gél, spray, krém, koncentrátum és aloévíz formában is kapható.

Az eddigi kutatások alapján a növényben több mint 160 különböző hatóanyagot sikerült azonosítani, de a gyógynövénykutatás mindig igyekszik azt a hatóanyagot azonosítani, amely a növény speciális hatásáért felelős.

A növény többek között 13 féle vitamint és ugyanennyi ásványi anyagot, 15 enzimet, több aminosavat (létfontosságú fehérjék építőanyagai), esszenciális zsírsavakat, több mint 10 különböző szacharidot (cukormolekula), sebgyógyítást elősegítő szaponinokat, illóolajokat és sok egyéb alkotórészt tartalmaz.

Kutatások kimutatták, hogy az Aloe Vera acemannánt (mukopoliszacharid) tartalmaz. Ez az anyag a kötőszövet egyik építőeleme. Az emberi szervezet csak a pubertás idejéig tudja önmaga előállítani, utána már csak étkezéssel lehet a bejutását biztosítani. Az acemannán aktiválja és erősíti az immunrendszert.  Ezen kívül vírusölő, baktériumölő és gombaölő hatása is van.

Az Aloe Vera a baktériumok, gombák és vírusok ellen ható antibiotikus tulajdonságai mellett számos egyéb általános erőnlétet erősítő és gyógyító hatást is kifejt szervezetünkre. Az Aloe Vera ápolja, hidratálja és feszesebbé teszi a bőrt, eltünteti a bőrhibákat, bőrsérüléseket és eltávolítja a száraz bőrdarabkákat. A baktériumgátló hatóanyagok biztosítják a gyulladások mielőbbi gyógyulását, és gondoskodnak arról, hogy a pattanások ne növekedjenek tovább, ezen kívül a bőr a kéz vagy a láb gombás fertőzéseit is hatékonyan kezeli. A nehezen gyógyuló vagy elfertőződött sebek is jól reagálnak az aloékezelésre. Jó hatással van a gyomor-, bél- és epepanaszokra, de köhögés, hörghurut és a légzőrendszer más betegségeiben is hatékony. A fentieken felül jó eredményeket értek el aloéitallal a cukorbetegségben, a gyomorfekélyben és az asztmában is.

És hogy miért „cserepes orvosság”?

Az Aloe Verát otthon, akár az ablakpárkányon is termeszthetjük. És miért érdemes otthon termeszteni? Mert a boltokban a jobb minőségű gél sokkal drágább, és a frissen szedett levélben a legmagasabb a hatóanyag. Az otthoni Aloe vera kiválóan alkalmas sérülések vagy égések kezelésére. A leveleit egyszerűen levághatjuk és kinyithatjuk, és már használhatjuk is. Ha gyümölcsének húsát késsel kivágjuk, közvetlenül rátehetjük a sebre vagy felhasználhatjuk bőrápolásra és bőrtisztításra is. A levél húsosabb részének levét kifacsarhatjuk és vízzel összekeverhetjük. Ha ezt a folyadék meg szeretnénk inni, akkor nagyon figyeljünk oda, hogy a levélnek csak a belső gélrészét használjuk fel, ugyanis a levél zöld hártyája alatt hashajtó anyagok vannak, amelyek súlyos mellékhatást okozhatnak!

Sokan vannak azonban olyanok, akik nem szeretik a macerát a növénnyel és inkább kapszula, lágyzselatinkapszula, tabletta vagy egyéb más formátumban szeretnék bevinni szervezetükbe a hasznos anyagokat.

A Naturbiobolt számos ilyen termékkel rendelkezik, melyek közül kedvünkre válogathatunk.

http://www.naturbiobolt.hu/index.php?route=product/list&keyword=aloe%20vera&description=1

 

Naturbiobolt Webáruház


A bejegyzés trackback címe:

https://naturbiobolt.blog.hu/api/trackback/id/tr196915939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása