Régóta érdekel, hogy mekkora annak a narancsnak a vitamintartalma, amit Magyarországon megveszek a boltban. Egy most készült részletes vizsgálat megválaszolja ezt a kérdést, de ennél többet is elmond arról, hogy mennyire egészséges a boltban megvásárolható narancs.

NeumannGy


Az elmúlt napokban sokat birkóztunk az influenzával, így a figyelmem, akaratlanul is erre a témára koncentrálódott. Valahogy érzékenyebb lettem a járvánnyal kapcsolatos hírekre és arra, amit mások mondtak a saját taktikájukról, hogy miként küzdenek meg a betegségükkel. Nem fogom a sokmilliomodik tippgyűjteményt előállítani, hanem inkább pár hasznos és érdekes észrevételt szeretnék megfogalmazni.

NeumannGy


Az úgynevezett D-vitamin „áttört” Magyarországon. A D-vitamin hiányára visszavezethető betegségekkel foglalkozó szakorvosok – egymással teljes egyetértésre jutva – az addig ajánlott napi mennyiséget, a többszörösére emelték 2012-ben. Annak jártam utána, hogy ennek milyen következményei vannak, például szükség van-e arra, hogy D-vitamin tablettákat szedjünk vagy elég csak az a napfény, ami séta közben ér minket.

NeumannGy


Azt gondolom, hogy sokan ismerjük azt az érzést, amikor a boltban, a polcok előtt állva keresünk valami újat és ezért a termék csomagolására ragasztott címkéktől remélünk valamilyen segítséget a döntéshez. Hasonló a helyzet akkor is, amikor webáruházakban keresek valamilyen kozmetikumot, csak ott több idő van gondolkodni és a leírt tulajdonságokat értelmezni. A döntést sokszor a címkéken vagy a leírásokban található minősítések próbálják befolyásolni, de nem egyszer okozott már nehézséget az egyes jelölések közötti különbség megállapítása. Ezért a sokféle minősítés között kíséreltem meg egy tömör rendszerezést végrehajtani.

NeumannGy


Azt mindenki tudja, hogy a C-vitaminra a szervezetnek szüksége van. Nagyjából ez az egyetlen állítás, ami nem vitatott a C-vitaminnal kapcsolatban. E miatt döntöttem úgy, hogy néhány C-vitaminos kérdést alaposabban megvizsgálok. Az első ilyen kérdés: kell-e pótolni vagy elég az a mennyiség, amit az étkezés során elfogyasztunk?

NeumannGy