Azt már nyilvánvalóan sokan hallottátok már, talán mondtátok is, hogy „kimegyek a napra, egy kis D-vitamint gyűjteni”… De vajon tudjuk is, hogy mennyire fontos számunkra a D-vitamin és milyen problémákat okozhat hiánya?

A D-vitamin vagy más néven a „napfényvitamin” a kutatók szerint több, mint egy egyszerű vitamin. Legtöbben inkább egy hormon „előanyaga”-ként tekintenek rá, amely nagy hatással van más hormonokra és a szervezet több, mint 30 sejttípusára.

A D-vitamin pozitív hatással van immunrendszerre, hozzájárul a kalcium és a foszfor felszívódáshoz, az egészséges csontok, fogak és izomfunkciók fenntartásához, és szerepet játszik a sejtosztódásban is.  Elősegíti a jó szívműködést, a szervezet ólommentesítését. Hozzájárul az optimizmus, nyugodtság érzéséhez, a jó idegekhez, a hormonképződéshez és a megfelelő vérkeringéshez.

Hiánya szinte azonnal feltűnik szervezetünknek. Első jelei között megjelenhet a rövidlátás, a fogkihullás, gennyes fogak, az izomgyengeség, a megvastagodott térd-, boka- és kézízületek, az izgatottság, ideges zavarok, ingerlékenység, alvászavarok, a pesszimizmus vagy éppen a depresszió.

Súlyosabb hiány esetén csontritkulás, izomtömeg fogyatkozás, szív,-és érrendszeri panaszok, autoimmun betegségek, angolkór, mell,-prosztata,-és vastagbélrák kialakulása jelentkezhet.

Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint vigyünk be szervezetünkbe. Ha nem tudunk elég időt a napfényben tölteni, érdemes táplálkozásunknál figyelni a megfelelő vitamin bevitelre. Javasolt ehhez minél több halétel,  különösen a lazac, tonhal, makréla, szardíniafélék fogyasztása. Egy szelet lazac akár a napi ajánlott vitamin 200%-át is tartalmazza. Egy tál gomba (megfelelő, napfényes termőterület esetén) pedig a napi 100%-ot is biztosíthatja a vitaminból.

Megfelelő mennyiségű D-vitamint biztosítanak még a következő élelmiszerek: tojás, halolajok (csukamájolaj), marhamáj, margarin, joghurt, sajtok. A tej (USA, 1930-as évektől) hozzáadott D-vitamint tartalmaz, de nem minden tejtermék esetében van ez így.

Vannak azonban olyanok, akik adott okok miatt nem tudnak eme forrásokból elegendő D-vitamint bevinni szervezetükbe, nekik javasolt egyéb étrend-kiegészítő, vitamin készítmény fogyasztása.

 

Naturbiobolt Webáruházunk széles választékban kínál D-vitamin készítményeket, amelyek biztosítják a napi D-vitamin szükségletet. Figyeljünk szervezetünk szükségleteire és előzzük meg a problémákat!

http://www.naturbiobolt.hu/vitaking_d_1000iu_vitamin_19207?keyword=D-vitamin

Naturbiobolt Webáruház


A bejegyzés trackback címe:

https://naturbiobolt.blog.hu/api/trackback/id/tr636537879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása